2020 m. nacionalinė suaugusiųjų mokymosi savaitė „Susitikime mokytis. Kartu mes galim!”

Inga Jagelavičiūtė
Kviečiame registruoti jūsų organizacijos iniciatyvas. Registruotas iniciatyvas įtraukiame į projektos renginius ir kitas veiklas.

Susitikimais „Adobe connect“, „Zoom“, „Microsoft Teams“, „Facebook“, „Youtube“ ir kt. platformose per Lietuvą 2020 m. lapkričio 14-22 d. nusirito 21-oji suaugusiųjų mokymosi savaitė „Susitikime mokytis. Kartu mes galim!”. Per dvidešimt (nuo 2000 metų) suaugusiųjų mokymosi savaičių organizavimo metų nuotolinio mokymosi elementų renginiuose yra buvę. Tačiau, kad visa Mokymosi savaitė virstų nuotoliniu renginiu – tai įvyko tik 2020 metais!

Tai nebuvo sąmoningas Savaičių iniciatoriaus, Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacijos, pasirinkimas. Tai buvo atsakas į laikmečio (pandemijos ir karantino) mestus iššūkius. Skelbdami Mokymosi savaitės temą ir datą planavome, kad Savaitės mokymasis vyks kaip visuomet – „gyvuose“ susitikimuose, apsikabinant, bendrai kuriant ir svajojant…
Deja, atėjo lapkritis ir karantinas, bet mums nekilo minčių atšaukti iniciatyvą. Buvome tikri, kad būtent šiuo visiems nelengvu metu turime telkti suaugusiųjų švietėjus veiklai, skatinančiai žmones atsitraukti nuo įkyrių minčių apie plintantį virusą, nuo vienatvės, įtraukti juos į mokymąsi gal ne visiems patraukliomis, bet saugiomis nuotolinio mokymosi priemonėmis. Taigi traukėme iš kišenės taip vadinamą „planą B“ ir operatyviai pritaikėme numatytus renginius nuotolinio mokymosi galimybėms. Ypatingą vaidmenį čia atliko įstaigos ir organizacijos, pareiškusios norą organizuoti Mokymosi savaitės veiklas savo kolektyvuose, aplinkinėse vietovėse, bendruomenėse, nes būtent ant jų pečių gulė didžioji Mokymosi savaitės sėkmės našta.

Mokymosi savaitę „Susitikime mokytis. Kartu mes galime“ skyrėme suaugusiųjų švietėjų ir bendruomenių (pačių įvairiausių – pagal veiklos pobūdį, geografinę padėtį, interesus, visuomeninę padėtį, etniškumą, religinę pakraipą ir t.t.) bendradarbiavimui, atskleidžiant mokymosi kartu džiaugsmą, sutelkiant bendruomenes patirti mokymosi sėkmę, skatinant andragogus dirbti kūrybiškai, parodant suaugusiųjų mokymosi galimybes įvairių socialinių sluoksnių žmonėms, didinant jų dalyvavimą mokymesi.
Mūsų turimais duomenimis Lietuvoje įvyko 277 renginiai, kuriuose organizatoriai – 111 įstaigų/organizacijų – sulaukė apie 5000 dalyvių.

Savaitės metu šalies suaugusieji ir jų mokytojai klausė pranešimų, diskutavo, ugdė įvairius praktinius įgūdžius, sportavo ir meditavo, skaitė ir aptarė knygas, rengė virtualias išvykas, lankėsi muziejuose, pristatė savo kūrybinius darbus ir patyrė dar kitokių mokymosi galimybių. Jos atsispindi nacionalinėje suaugusiųjų mokymosi savaitės programoje (http://www.lssa.smm.lt/lt/wp-content/uploads/2014/06/2020_Savaites_NACIONALIN%C4%96_PROGRAMA_20201111_.pdf)

Nuotolinio mokymosi programa, atspindinti įvairiaspalvę suaugusiųjų mokymosi paletę, vainikavo LSŠA, jos skyrių, Lietuvos nuotolinio ir e.mokymosi asociacijos (LieDM) bei kolegų iš Marijampolės M. Lukšienės švietimo centro bei Marijampolės suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro bendradarbiavimą. Programa kvietė kiekvieną dieną apsilankyti vis kitoje Lietuvos vietoje ir suteikė puikią galimybę pasižvalgyti po Lietuvos regionus, susitikti su ten dirbančiais andragogais, susipažinti su jų veikla vietinėse bendruomenėse.
Savaitės mokymosi renginių programą atidarėme virtualiu tiltu „Vilnius – Šakiai“. Šakiai, sutelkę suaugusiųjų švietėjų pajėgas apie Šakių trečiojo amžiaus universitetą, turėjo tapti „gyvosios“ mokymosi savaitės sostine. Andragoginis lankstumas ir čia padėjo greitai persiorientuoti: pagrindinis filosofo K. Saboliaus pranešimas apie ugdymo terpes ir geriausių suaugusiųjų mokymosi skleidėjų apdovanojimai buvo transliuojami iš Vilniaus, o praktinė renginio dalis – iš Šakių.

Džiaugėmės, kad Mokymosi savaitė vyksta, kad nei iniciatoriai, nei renginių organizatoriai nenuleidome rankų, kad renginiuose dalyvaujama, kad vyksta gražus nuotolinis bendradarbiavimas tarp įvairių suaugusiųjų mokymo (tradicinių ir netradicinių – bibliotekų, muziejų, visuomenės sveikatos biurų, vietos veiklos grupių, NVO ir pan.) įstaigų.

Buvo puiku, nes:

• Nors ir kitokia nei įprasta forma Savaitė įvyko, o mes (iniciatoriai ir, tikėtina, visi renginių organizatoriai) įgijome daugiau tokios formos renginių organizavimo patirties.
• Nuotoline forma vykę renginiai leido „aplankyti“ daugiau renginių įvairiose Lietuvos vietose (Šakiuose, Marijampolėje, Telšiuose, Kaune ir Kauno rajone, Utenoje, Vilniuje, Klaipėdoje), į kuriuos fiziškai nebūtų buvę galimybių nuvykti.
• Sustiprinome ir išplėtojome sėkmingo bendradarbiavimo galimybes („Epale“ programa, LieDM asociacija).
• Skirtingos tematikos LSŠA skyrių organizuoti renginiai atskleidė įvairiapuses suaugusiųjų mokymosi veiklas.
• Į mokymąsi per renginius įsitraukė ne tik suaugusiųjų švietėjai, bet ir kitos suaugusiųjų grupės, pvz., vietos bendruomenių nariai, TAU studentai, universitetų andragogikos/edukologijos studentai ir pan.
Manome, kad rengiant ateities suaugusiųjų mokymosi savaites būtina:
• Reflektuoti IKT/nuotolinio mokymosi galimybių privalumus, sėkmę juos naudojant ir tai, ko reikėtų pasimokyti, patobulinti.
• Plėsti žinojimo apie Savaitę aplinką, įtraukiant verslo darbuotojus/įmones ir kitas suaugusiųjų mokymu užsiimančias įstaigas, kurios dar netapo Mokymosi savaitės judėjimo dalyviais.
• Pasitelkti mokymosi/interakcijos tarp kartų principą.
• Galvoti, kaip aktyviau įtraukti į suaugusiųjų mokymosi savaitės renginius suaugusiuosius, kurie mano, kad jiems mokytis reikia, bet vis dar yra pakankamai vangūs.

Esame tikri, kad šiais metais tradiciškai energingai skubėsime rengtis dvidešimt antrajai suaugusiųjų Mokymosi šventei, į kurią bus pakviesti visi norintys. Įrodėme, kad norime ir galime mokytis kartu ne tik būdami bendrai, bet ir būdami atskirai. Ir žinome, kad išgyvens tik besimokanti planeta.

Norite prisidėti prie veiklų ar savanoriauti? Susisiekite su iniciatyvos autoriais.

Daugiau iniciatyvų

Rasta: 6
iniciatyva Šakių Diabeto IQ
iniciatyva Šakių Diabeto IQ
Mūsų tikslas - palaikyti ir vienyti asmenis, gyvenančius su 1, 2 ar kito tipo diabeto diagnoze mūsų rajone.
TARPTAUTINIS PREVENCINIS RENGINYS ŠAUNIŲ KOMANDŲ VARŽYTUVĖS „VISOS PASAKOS BAIGIASI LAIMINGAI“
TARPTAUTINIS PREVENCINIS RENGINYS ŠAUNIŲ KOMANDŲ VARŽYTUVĖS „VISOS PASAKOS BAIGIASI LAIMINGAI“
Tai renginys, kuris patyčių problemas sprendžia nauja forma - pasakų pagalba. Tai tradicinis renginys, kuris 2023 metais vyko jau 15 kartą.
„Žadeikių sūkurys”
„Žadeikių sūkurys”
Asociacija “Žadeikių sūkurys” - tai kaimo bendruomenė, siekianti gerovės savo kaimo žmonėms.
Žilpamūšio krašto bendruomenės atnaujinta krepšinio aikštelė ir išmanusis suoliukas
Žilpamūšio krašto bendruomenės atnaujinta krepšinio aikštelė ir išmanusis suoliukas
Pasvalio rajono Žilpamūšio krašto bendruomenė atnaujino krepšinio aikštelę ir pastatė pirmą rajone „išmanųjį” suoliuką.
Darbo šešėliavimo iniciatyva DUOday
Darbo šešėliavimo iniciatyva DUOday
„DUOday"– darbo šešėliavimo iniciatyva, kai įmonės atveria duris žmonėms su negalia ir kviečia juos išbandyti naujas profesijas bei darbo roles.
Orūs namai
Orūs namai
„Orūs namai" yra senjorų daugiabučiai, kuriuose butus geresnėmis nei rinkos sąlygomis nuomojasi senjorai.
  • vytis
Lietuvos Respublikos Prezidentas
Gitanas Nausėda
© 2024 Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija, biudžetinė įstaiga. Visos teisės saugomos.
S. Daukanto a. 3, LT-01122 Vilnius tel. +37069842639, el. paštas: aurika.grozova@prezidentas.lt
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre. Juridinio asmens kodas: 188609016